Покрокове будівництво каркасного будинку

Каркасно-рамковий спосіб будівництва будинків має значні переваги: ​​швидке зведення, не потрібна вантажопідйомна техніка, коригування планування, в 2 рази дешевше.

Потрібно лише вивчити етапи будівництва каркасних будинків. Є невеликі мінуси: велика кількість необхідних матеріалів та можливість проникнення гризунів у стіни. Поетапне будівництво каркасного будинку вимагатиме:

Обрізні дошки 10×5 та 2,5×2 см
Бруси з перетином 10 × 15 см, 10 × 10 см та 10 × 8 см
Деревина має бути вологістю не більше 10-15%. Тому дерево краще купувати заздалегідь, тому що більшості необхідне просушування. Оптимальний час закупівлі за 2 місяці до робіт.

Просушування деревини природним чином потребує певних умов:

Добре продувне і тінисте місце
Ряди укладаються на підкладки
Поверх конструкції укладається шифер
Закупівлю руберойду, шиферу та інших матеріалів здійснюється незалежно від етапів будівництва. Найкраще використовувати азбоцементний шифер. Він економічний за вартістю та укладання.

План будівництва каркасного будинку
Зведення будинку вимагатиме скласти план будівництва каркасного будинку, розглянути технології будівництва та дотриматися всіх етапів будівництва каркасного будинку:

Вибірка країв брусів, яка з’єднає бруси та укладання на гідроізоляційний шар фундаменту з фіксацією
Встановлення каркасу:
Вертикальних стійок
Стійок з тимчасовими укосинами
Інші стійки в пази нижньої обв’язки, з фіксацією тимчасових укосин
Верхня обв’язка строго над нижньою обв’язкою
Виставляння каркасу за допомогою схилу та будівельного рівня
Фіксація укосинами та демонтаж тимчасових укосин
Стійки каркаса повинні збігатися зі стельовими балками, для отримання точної передачі навантаження на стіни та покриття. Балки встановлюються за найменшою шириною будинку, опорні стійки відповідають перегородкам будинку. Покрокове будівництво каркасних будинків передбачає складання крокв на будинку та землі.

Укладання покрівлі не є затратним і не вимагає найму бригади будівельників, необхідна лише схема будівництва каркасного будинку.

Для обшивки стін необхідно:

Фанера
Обрізна дошка
Магнезитові плити
Обрізна шпунтова дошка
Задню стіну обшити можна в останню чергу з залишку матеріалу. Дошки мають бути сухими без гнилості та грибків. Для якісного будівництва необхідно точно дотримуватись покрокового будівництва каркасного будинку.