Будівництво льоху

Найприродніший спосіб збереження врожаю на саду чи дачі – льох. Його мікроклімат з температурою від +2 до +5 град якнайкраще зберігає всі корисні властивості плодів, а також не дає зіпсуватися солінням, варенням і компотам. Збудувати таке сховище не складно. Головне, слідувати не хитрим рекомендаціям.

Будівництво льоху: проектування
Головне вирішите, де саме розташовуватиметься ваш льох: під будинком або поряд з ним. Від цього залежить обсяг та трудомісткість роботи. За існуючими нормами льох неспроможна розташовуватися під господарськими спорудами типу гаража чи сараю. Однак, на дачах цим правилом часто нехтують.

Отже, перед початком будівництва вирішіть, який розмір матиме ваш льох. Стандартно, глибина приміщення льоху – 2-2,5 м від поверхні землі. Тому ви повинні бути впевнені, що приміщення буде сухим. А значить треба знати, як глибоко розташовані ґрунтові води, і наскільки стійкий у вас ґрунт.

Матеріалом для будівництва льоху найчастіше є камінь. Це можуть бути як цегла, так і бетонні блоки. Можна створити монолітну конструкцію, заливаючи бетон. Якщо ґрунт стійкий, то можна розглянути варіант стін із дерев’яних дощок, але така конструкція не надто довговічна.

Будівництво льоху: процес
Отже, частка облаштування льоху вам потрібно вирити котлован потрібного розміру, як правило, це 2,5 х3, 5 м і глибиною в 2-2, 5 м. Дно котловану вирівнюється і засипається піщано-гравійною сумішшю в 10-15 см завтовшки. Поверх її заливається армований бетон. Для армування можна помітити прути 8-10 мм в діаметрі.

Стіни викладаються з цегли або каменю, за технологією, схожою на просту цегляну кладку. Перев’язка швів повинна виконуватися як і в простій стіні, проте товщина шва повинна бути якомога меншою – 10-15 мм.

Гідроізоляцію можна виконати як у вигляді зворотного засипання з ретельним утрамбовуванням шару глини, так і у вигляді рулонних або мастичних матеріалів.

Облаштування покрівлі залежить від виходу верхньої частини льоху надвір. Якщо він є, то найкращий варіант – простий одно-або двосхилий дах. Крокви прив’язуються на мауерлат як і в загальному випадку. Покриттям може бути як шифер, так і метал, але в останньому випадку буде потрібно його теплоізоляція, щоб він не нагрівав приміщення.

Дуже важливий аспект будівництва – організація вентиляції. Для неї організується припливно-витяжна система. Можна просто поставити пару труб із виходом на поверхню землі. Для неї одна труба знаходиться в районі стелі льоху – витяжка, а друга неподалік підлоги, забезпечуючи приплив свіжого повітря.