Будувати будинок самостійно або найняти будівельну компанію

Коли ми вибираємо ділянку, мається на увазі, що згодом на ній буде збудовано будинок — для постійного проживання або для відпочинку під час вихідних та свят. І, звичайно, рано чи пізно виникає питання: будувати самостійно чи звернутися до професіоналів?

Кожен власник заміської ділянки приймає рішення, зрозуміло, виходячи з особистих обставин. Наведемо кілька прикладів із ріелторської практики.

Приклад 1

Сім’я — чоловік та дружина, обом за 60, дорослі діти, багато онуків. Вирішили оселитися за містом, збудувати будинок і приймати у вихідні гостей, а в будні обробляти город. Незважаючи на те, що у подружжя багато вільного часу, а чоловік взагалі є інженером-будівельником на пенсії, був зроблений вибір на користь будівельної компанії. Протягом будівництва господарі приїжджали у вихідні, приймали виконані роботи і вже через чотири місяці приступили до внутрішнього оздоблення, а за півроку заселилися до будинку. Зараз живуть «на своє задоволення», присвячуючи час і сили виключно палісадникам та городу.

Приклад 2

Сім’я – подружжю по 35-40 років, двоє дітей, дружина не працює, чоловік – діяльна людина, яка вміє все робити сама, але часу на що не вистачає. Перед покупкою ділянки продали квартиру, і доки будується будинок, вирішили винаймати житло. Кошторис, запропонований будівельниками, чоловік забракував, сказав, що дорого і багато зайвих пунктів. Шукати альтернативних пропозицій не став, заявив, що сам все зробить, і взагалі — у нього брат виконроб, і йому збудувати будинок нічого не варто. Негативні наслідки далися взнаки дуже швидко. Під час розмітки будинку на ділянці було порушено будівельні норми. У результаті фундамент залили неправильно щодо меж ділянки. Потім з’ясувалося, що забули закласти виходи для каналізації та водопостачання, і фундамент довелося довбати. На етапі будівництва стін братові запропонували роботу в іншому регіоні за хороші гроші, і будівництво зупинилося. У пошуках нових робітників минуло півтора місяці: одні запросили дуже багато грошей, інші не сподобалися власникам, треті самі відмовилися, побачивши об’єкт. У результаті будинок добудували лише за півтора року. При цьому якість залишає бажати кращого. Порівняно з першим кошторисом замовник переплатив. До цієї суми слід додати вартість незапланованої оренди за шість місяців. Крім того, власник ділянки мало не розлучився з дружиною і досі не спілкується із братом.