Норми дачного будівництва

При виборі дачної ділянки варто подумати не лише про транспортну доступність, екологічність та інфраструктуру, а й на грамотність забудованої площі ділянок майбутніх сусідів. Адже це може створити вам певні незручності у будівництві вашого будинку. Також, у будівництві важливо дотримуватися не лише власних переваг, але й враховувати законодавчі норми.

Норми будівництва дачних будинків
Протипожежні норми вимагають дотримання наступних відстаней між сусідніми будинками:

якщо у вас із сусідом кам’яні будинки, то проміжок між ними повинен становити 6 метрів;
якщо в одного з вас кам’яний будинок, а в другого дерев’яний, то 10 метрів;
ну а якщо у вас обох дерев’яні будинки, тоді — 15 метрів.
Звісно, якщо ви використовуватимете для будівництва комбінації матеріалів, тоді точну відстань між будинками варто уточнити у фахівців. Варто зазначити, що збудований будинок має бути близько 5 м від вулиці, а від проїзду – не менше 3 метрів.

Незважаючи на те, що протипожежні норми не уточнюють відстань між будинками однієї ділянки, вони надані санітарними нормами. Від житлового приміщення до будівлі для худоби має бути 12 метрів. Якщо ж ці дві будівлі таки примикають одна до одної, то їх входи повинні бути добре ізольовані, і відстанню не менше 7 м. Сауни, душ і лазні повинні знаходитися за 8 метрів від житлової споруди, так само як і компостні ями та туалет. Від колодязя ці споруди повинні бути теж на такій же відстані. Також зазначені норми повинні дотримуватися і суміжних ділянок.

Мінімальні відстані між межами сусідніх ділянок також необхідно враховувати. Так, між парканом і

садовими будинками має бути 3 м.;
будинками для утримання тварин має бути 4 метри;
сантехнікою – до 3,5 метра;
іншими господарськими спорудами – 1 метр.
Також є нормативи щодо висадки рослин на території. Кущі повинні рости на відстані 1 метр від території сусіда, дерева – 2-3 метри.

Норми будівництва на дачній ділянці: огорожа
Ділянка має бути обов’язково огороджена, а огорожа не повинна давати тінь на ділянку сусідів. Тому огорожі мають бути ґратами чи сіткою, висотою трохи більше 1,5 м.

Вибираючи ділянку, ви обираєте і сусідів. Не забувайте, що всі кордони мають бути узгоджені з ними, а також із різними законодавчими нормами.