Влаштування теплої підлоги в квартирі

Радіатори опалення можуть нагріти повітря у кімнаті на висоті від півтора до трьох метрів навіть до 24 градусів. При цьому температура підлоги не підніметься вище вісімнадцяти, а значить, ногам все одно буде холоднувато.

Теплі підлоги діють за зворотною схемою. Повітря у підлоговому покритті прогріте до 27 градусів, а вище – температура плавно знижується, створюючи комфортну атмосферу.

Загалом тепла підлога забезпечить вам рівномірний прогрів приміщення та особливий затишок.

Варіанти теплої статі
Якщо говорити про електричні системи обігріву, то вони виробляються у трьох варіантах:

нагрівальні секції
нагрівальні мати
інфрачервоні нагрівальні плівки
Виробники: Теплолюкс, Росія; Ceilhit, Іспанія; THERMO, Швеція.

Тепла підлога Теплолюкс

Нагрівальні секції та мати як нагрівальний елемент використовують резистивний кабель. Проходячи через жилу кабелю, електрична енергія перетворюється на теплову. Чим вище потужність кабелю, тим вище тепловиділення, що вимірюється у ВАТ на погонний метр.

Сучасна кабельна продукція має як мінімум два захисні шари, що оберігають нагрівач від перегріву, і якість ізоляційних оболонок постійно вдосконалюється. Наприклад, ізоляція із силікону здатна витримати нагрівання до 300 градусів.

З метою гасіння електричного поля, підвищення механічної міцності кабелю додається спеціальне обплетення, що екранує. У продажу є як одножильні, так і двожильні кабелі.

Слід зазначити, що сучасні кабельні системи абсолютно безпечні здоров’ю з погляду електромагнітного впливу.

Кабельна система складається з силового дроту та нагрівального кабелю. Вони з’єднані між собою за допомогою спеціальної муфти. Силовий кабель підключено до електропроводки та заведено до терморегулятора – розподільної коробки.

НАГРІВАЛЬНІ СЕКЦІЇ
Нагрівальні секції із товщиною кабелю 5-8 мм. найбільш раціонально використовувати у товстій цементній стяжці. Якщо її товщина досягає десяти сантиметрів, то бетон використовується подібно до акумуляторної батареї. Спочатку стяжка вбирає та накопичує тепло від кабельного обігріву, а після його вимкнення – віддає і тим самим нагріває приміщення.

Якщо ви використовуєте двотарифну систему оплати електроенергії, то доцільно включати кабельну систему на ніч, а вранці – вимикати, користуючись здатністю бетону, що акумулює тепло.

Вибір нагрівальної системи проводиться на основі попередніх розрахунків з урахуванням показників їхньої потужності та довжини.

МОНТАЖ НАГРІВАЛЬНОЇ СЕКЦІЇ
Щоб теплова енергія нагрівального елемента не йшла марно, під стяжкою розміщують шар теплоізоляції – пінополістиролу або спіненого поліетилену товщиною до 5 см.
Використовуючи металеву сітку, наносять перший шар цементно-піщаної стяжки.
На стяжку кріплять монтажну стрічку.
На монтажну стрічку накладають кабель змійкою на рівній відстані один від одного. Монтують датчики та силові кабелі. Силовий кабель підключають до терморегулятора.
Наносять другий (верхній) шар цементно-піщаної стяжки.
НАГРІВАЛЬНІ МАТИ
Нагрівальний елемент, що використовується в даній системі – кабель діаметром менше 4 мм. Мати укладають на базову основу і фіксують, використовуючи зворотний клейовий бік сітки або будівельний скотч.

Якщо необхідно обійти сантехнічний прилад, сітку розрізають, а закріплений на ній кабель акуратно розгортають.

В цілому, нагрівальні мати – зручні в експлуатації та укладанні.

Для початку необхідно підготувати креслення приміщення, на якому намітити місця розташування терморегулятора та підключення до електромережі.
Відповідно до креслення в стіні та підлозі виконують канали для силового кабелю, датчика температури, визначають гніздо для монтажної коробки.
Базова поверхня та підготовлені канали повинні бути чистими та сухими.
Датчик температури та силовий кабель укладають у канал. Силовий кабель заводять у монтажну коробку, підключають до мережі за допомогою терморегулятора.
На підготовленій поверхні розкладають мати, обминаючи місця майбутнього розміщення предметів меблів чи сантехніки. Фіксація проводиться за рахунок клейового шару сітки або будівельного скотчу.
Безпосередньо на нагрівальні мати наносять шар плиткового клею суцільним шаром з використанням зубчастого шпателя.
Укладають керамічну плитку або керамограніт. На відміну від цементної стяжки, плитковий клей сохне набагато швидше. Вам не доведеться чекати цілий місяць – користуватися теплою підлогою можна через тиждень після укладання плитки.